5.6.1 OPRET OG REDIGÉR EN TABEL

Før vi opretter en tabel, er det en god ide på forhånd at vurdere, hvor mange rækker og kolonner vi skal have. OBS: Hvis tabellen er det første vi tilføjer på vores side, er det en god ide at skrive lidt tekst i starten før vi tilføjer tabellen. Det er nemlig meget besværligt efterfølgende at tilføje tekst ovenover tabellen. Klik derefter på Table knap og på Insert table. Vælg med musen det ønskede antal kolonner og rækker.

Fig 48.png

Når tabellen er inde i editoren er det forholdsvis svært at se de enkelte celler. Klik derfor i en celle i tabellen, klik på Table knap og vælg Table properties.

Fig 49.png

Dette åbner et lille kontekstvindue, hvor vi - til at starte med - angiver tabel størrelsen, så vi nemmere kan indsætte indhold i de enkelte celler. Lad de andre værdier være som de er.

Fig 50.png

Dette vil resultere i en mere synlig tabel i editoren:

Fig 51.png

Tilføj det ønskede indhold (tekst eller billeder) i de enkelte celler. OBS: Det er en god ide at tilføje tekst i de enkelte celler, selvom disse kun skal indeholde billeder. Tekst kan nemlig altid fjernes, men det er meget nemmere at klikke i de enkelte celler, hvis de indeholder en slags pladsholder.

Fig 52.png

Nu kan vi fjerne størrelsesangivelserne i Table properties, så tabellen automatisk tilpasses indholdet.

Fig 53.png

Tjek tabellen i editoren og på hjemmesiden. For at gøre indholdet lidt pænere, skal vi igen i Table properties for at ændre nogle værdier:

Fig 54.png

Width: Angiver tabellens bredde. Kan skrives som tal (f.eks. 200), som angiver størrelsen i pixels, eller som procenttal (f.eks. 50%), som angiver en relativ størrelse i forhold til indholdsområdets bredde. Hvis vi f.eks. skriver 100%, så vil tabellen strække sig i fuld bredde. Ved. 50% fylder den halvdelen af områdets bredde.

Height: Angiver tabellens højde. Normalt vil man ikke skrive noget her, idet højden normalt ikke er begrænset af sidens geometri.

Cell spacing: Angiver afstanden mellem cellerne i en tabel. Værdien angives i pixels (f.eks. 5). Standardværdien (når feltet er tom) er 2. Hvis man ikke ønsker nogen afstand, skal man skrive 0.

Cell padding: Angiver afstanden fra kanten af cellen til dens indhold. Værdien angives i pixels (f.eks. 3). Standardværdien (når feltet er tom) er 1. Hvis man ikke ønsker nogen afstand, skal man skrive 0.

Border: Angiver tabellens kanttykkelse. Hvis du ikke ønsker nogen kant, skal du skrive 0.

Caption: Angiver om du ønsker en overskriftscelle øverst i tabellen.

Alignment: Definerer tabellens justering på siden. Du kan vælge Left, Center eller Right til hhv. venstre, centreret eller højre justering. I ovenstående eksempel kunne vi nøjes med at angive tabelbredde til 50%, men i de fleste tilfælde er det også nødvendigt at justere afstand mellem cellerne (spacing) og afstand fra kant til indhold (padding). For at slette en tabel og al dens indhold skal du markere en eksisterende tabel, klikke på knappen Table i editoren og vælge Delete table.